מעברים ומשברים בראי המעבר בין קלפי הטארוט במעברים שבין קלפי הטארוט שמשוייכים למס’ 4 ולמס’ 5, והמעברים בין קלפי הטארוט שמשויכים למס’ 8 ולמס’ 9. 

מעברים הם תהליכים שכולנו נחווה במהלך החיים, חלק מהמעברים בחיים שלנו ירגישו טבעיים יותר, כמו לדוגמא מעבר מבית ההורים לבית משלנו,

וחלק מהמעברים יחוו כמשבריים וקשים, ויאלצו אותנו לגייס כוחות נפש על מנת לחצות אותם ולהגיע ליציבות מחודשת. 

בחרתי כאן לדבר על סוגי המעברים ומה מבדיל ביניהם דרך שימוש במעברים שבין קלפי הטארוט שמשוייכים למס’ 4 ולמס’ 5, והמעברים בין קלפי הטארוט שמשויכים למס’ 8 ולמס’ 9. 

גם אם אתם לא חובבי טארוט, או לא מכירים את הקלפים, המאמר יעזור לכם להבין למה מעברים מסוימים מרגישים קלים יותר ומה לעשות עם אלה שלא. 

בתוך התחלה חשוב להבין שקלפי 4 ו-8 במהותם מייצגים מצבים של יציבות, 4 יכול לייצג ממש את הבית שלנו, ויציבות חומרית, ו-8 יכול לייצג יציבות בקריירה, או בתפיסות העולם שלנו. 

קלפי 5 ו-9 מייצגים פריצה או שבירה מסוג כזה או אחר של אותה המסגרת שנוצרה בקלפי 4 ו-8 זהו המעבר שאנחנו עוסקים בו כאן, שיכול להיחוות כמעבר טבעי או כמשבר. 

דוגמא לקלפי 4 ו-8 שבה ניתן לראות את המבניות היציבה שלהם.

נתחיל לפני הכל בסדרה הראשית, כי היא מהווה את היסוד שעליו בנויים שאר הקלפים. 

המעבר מקלף 4 – הקיסר (או “המורד” אצל אושו) לקלף 5 – הכהן הגדול (או “אין גשמיות” אצל אושו) 

בסדרה הראשית המקורית קלף מס’ 4 הוא הקיסר, חזק, יציב שליט על עצמו ועל רגשותיו, ומסמל בהוויתו את המשמעות של מס’ 4. 

המעבר לקלף 5 – הכהן הגדול, לכאורה מעבר לא מאד משמעותי, מדמות סמכות אחת לאחרת, אבל בראיה היסטורית של זמן יצירת הקלפים (או לפחות זמן יצירת הקלפים שאנו מכירים היום),

הכהן הוא השלב שבו הילד יוצא מבית ההורים (4) ומרשות החינוך של הוריו, אל מערכת גדולה יותר, ממסדית יותר, שיש בה דרישות ודרכים אחרות. 

מעבר כזה בהחלט יכול להיות משברי ולהביא איתו קשיים וכאבים. 

אושו, משוחרר מכבלי ימי הביניים והמסורות, שינה את הקלפים האלה,

הקיסר הפך למורד (עוד על כך במאמר שכאן – קלף המורד / הקיסר ) , עדיין יציב, אבל היציבות שלו עברה פנימה,

לתוך מרכז פנימי שלם עם עצמו, וחופשי מכבלי המסורת ומה שמצפים ממנו. 

אחריו קלף 5, במקום להיות כהן גדול הוא “אין גשמיות” אושו מתאר כאן שלב שבו אין לנו מושג לאן אנחנו הולכים, 

אין הבטחות להצלחה, אין ידע שיגרום לנו להיות בטוחים בדרך, ובכל זאת, אנחנו נדרשים למסע כדי להגיע לכוחות שמחכים לנו בשלבים הבאים.

(אחרת נישאר תקועים בבית ההורים כל החיים). 

בעוד שבעבר המעבר הזה היה משברי, אבל מובנה באופן מסוים, הילד הלך ללימודים או הפך לשוליה או עבד במסגרת כלשהי, ונשמרה איזושהי מסגרת ממשיכה,

אושו מזהה כאן את אחד המשברים של העידן המודרני, שבעצם נותן לנו אינסוף אפשריות, אבל גם חוסר וודאות לגבי הדרך, ולפעמים גם קושי בקבלת תמיכה. 

ויחד עם זה, המעבר בין 4 ל-5 יכול להיות משברי אבל הוא מיטיב, הוא מעבר של גדילה, של צמיחה מעבר למסגרת שבאנו ממנה,

הוא מאפשר לנו לגלות את עצמנו ואת הכוחות והכשרונות שלנו, ולהתקדם הלאה אל השלבים הבאים. 

(אהבה, קריירה, הגשמה אישית ועוד). 

הקיסר והכהן הגדול בגרסה המסורתית
הגרסה של אושו – המורד ו”אי גשמיות”

המעבר מקלף 8 – צדק, לקלף 9 – הנזיר 

קלף הצדק, מתאפיין בשלל אלמנטים שמרמזים על איזון, ובראשם, המאזניים שבמרכזו, והחרב החותכת והברורה שביניהן או לצידן. 

כמו עוד קלפי 8, הצדק מסמל רגע של איזון, שלב שבו הכל נראה כאילו הוא נכון ומדויק, קראולי אפילו קרא לו adjustment קלף של הסתגלות מלאה. 

המעבר לקלף 9 קלף הנזיר, הוא משברי יותר, וכואב יותר ומצריך יותר זמן החלמה, בינינו לבין עצמנו. 

וזה למה ? 

כי בעוד במעבר מ-4 ל-5 עברנו מבית ההורים, וממקום בטוח אל מקומות אחרים, המסגרת ששברנו היא מסגרת שיצרו אחרים עבורנו,

זה לא קל, אבל זה מרגיש כמו תהליך צמיחה טבעי, לצאת מבית ההורים ומהיציבות אל עצמאות, גם אם בדרך יש פחדים ומשברים. 

המעבר מ-8 ל-9 משברי יותר כי ב-8 אנחנו שוברים מסגרת שאנחנו יצרנו ובנינו בכוחות עצמנו (ב-6 בנינו בדרך כלל מערכות יחסים, וב-7 התקדמות מקצועית),

הרגשנו שפיצחנו את הנוסחה ושהכל עובד, ומאוזן, ואז משהו קרה, והיינו צריכים לשבור את המסגרת הזו כדי להתקדם לעוד שלב. 

כאן אנחנו מתמודדים עם עצמנו, עם תחושת הכשלון שלנו, או אובדן הדרך שלנו, אין לנו הורים ומורים ודמויות סמכות להאשים, זה שלנו. 

בנוסף, קלף הצדק בהוויה שלו, יכול לדבר עם על מצב שבו אנחנו מאד “נעולים” על מערכת אמונות ותפיסות מסוימת, ומאמינים בה ובצדקתה באופן מוחלט,

ואז קורה משהו שמערער את מערכת האמונות הזו ואנחנו נדרשים להגדיר את תפיסת העולם שלנו מחדש. 

ולכן קלף 9 של הסדרה הראשית הוא הנזיר (או כמו שאושו קרא לו “לבדות”), אנחנו לוקחים זמן, להבין, להטמיע, לעבד ולהחלים, כדי שנוכל להמשיך הלאה. 

(וגם להכין את עצמנו לתהפוכותיו של קלף 10, גלגל הגורל). 

חשוב לציין כאן, כי בעוד שקלפי המספרים נגמרים ב-קלף 10, ובעצם חוזרים למעגל חדש מקלף 1, לארקנה הגדולה יש עוד 11 קלפים, שמייצגים לא רק את התהליכים היומיומיים,

אלא גם את האפשרויות שלנו להתפתחות רוחנית וצמיחה רגשית עמוקה. ושם נגלה דפוסים דומים במעבר בין 14 ל-15 ול-16, ובמעבר בין 18 ל-19 ו-20. 

קלף צדק וקלף הנזיר בגרסה הקלאסית
קלף צדק של קראולי וקלף הנזיר בגרסה הקלאסית (ריידר ווייט)

בקלפי המספרים נמצא תהליכים דומים במעברים בין הקלפים, בדרך מעט שונה :

המעברים בין קלפי 4 לקלפי 5, ייצגו בדרך כלל אכזבה ממשהו שקרה, נוצר איזון מסוים בתחום הלב או בתחום הקריירה, ואז משהו השתנה,

או שהבנו שמה שהיה לא היה באמת כזה יציב, או שגילינו משהו חדש, והמבנה היציב נשבר ומאלץ אותנו להתקדם הלאה. 

גם כאן, מעברי 4 ו-5 הם לא פשוטים אבל בדרך כלל מיטיבים כי הם השלבים שאנחנו עושים בתחילת הדרך. 

דגומא למעבר בין 4 מטות יציב וברור ל”בלגן” של 5 מטות
דוגמא למעבר בין 4 גביעים הנינוח לבין הקושי של 5 גביעים

המעברים בין קלפי 8 לקלפי 9, גם כאן יהיו מעט יותר משבריים, אבל חיוניים אפילו יותר,

רוב קלפי ה-8 מייצגים איזשהו לופ מחשבתי או רגשי שאנחנו נמצאים בו, לכאורה הכל מאוזן ויפה אבל יש איזו שגרה, או איזשהו דפוס שכבר לא עובדים, 

ואנחנו ממשיכים לפעול לפיהם רק כי הם פעלו קודם בצורה טובה, זה מביא אותנו בדרך כלל לתשישות ולפעמים אפילו לתחושות של יאוש ודכאון. 

במצב הזה קלפי 9 יהיו שוברי קפאון, המעבר לא יהיה קל, נצטרך להשיל את מה שהאמנו בו, אולי לוותר על דפוס או רגש ששירת אותנו לאורך זמן, אבל התמורה היא גדולה והיא תמורה של שחרור גדול. 

כדי להבין יותר טוב את ההבדל בין המעברים אפשר לחשוב על המשבר של אובדן אהבה ראשונה, זה יהיה מאד כואב, זה ירגיש בתור התחלה כמו סוף העולם, אבל בסופו של דבר איפשהו בתוכנו אנחנו יודעים שיש עוד חיים לפנינו ונמצא אהבה אחרת.

לעומת מצב שבו אנחנו כבר נשואים עם ילדים וזה לא עובד, כאן המשבר יהיה גדול יותר, שוב גם בגלל שזו מסגרת שאנחנו יצרנו, וגם בגלל שזה פירוק גדול יותר, משמעותי יותר, לפעמים ממש כמו פירוק של חלום. 

דוגמא נוספת היא אם פיטרו אותנו מעבודה בגיל 24 אנחנו נתאכזב ונרגיש ערעור וכאב, אבל בדרך כלל נוכל לקחת את זה למקומות של למידה וצמיחה ולהצליח יותר בפעם הבאה.

זאת לעומת משבר בקריירה, או תחושה שמה שאנחנו עושים כבר משעמם אותנו או לא מתאים לנו בגיל 50, יהיה לנו הרבה יותר קשה לשנות כיוון, להתחיל מחדש, לצאת מהשגרה המוכרת. 

המעברים בין 8 ל-9 הם הרבה פעמים כל כך מאתגרים שאנשים בוחרים לא לעשות אותם, נשארים בקשר לא מיטיב, לא עוזבים עבודה, והכל כדי לשמור את אותו איזון שכבר לא מאוזן, אבל מרגיש יציב. 

דוגמא למעבר בין 8 מטות ל-9 מטות
דוגמא למעבר (המיטיב יותר) בין 8 מטבעות ל-9 מטבעות

כאן המקום לציין הבדל אחד שאפשר לראות בסדרת המטבעות, שבה דווקא אם נפעל נכון, אותו סוג של התמדה והישארות יכול להביא אותנו דווקא להצלחה, 

קלף 8 מטבעות יכול לדבר על מה שאושו קרא לו “רגילות”, על עשייה יומיומית, לעתים משעממת, אבל יוצרת,

שמאפשרת לנו ליצור בסיס של ידע ומיומנות, שממנו נוכל אחר כך לצמוח. 

במצב כזה 9 מטבעות יהיה קלף של רווח, או של בשלות, קלף של קצירת הפירות על העבודה שהשקענו. 

חשוב לציין את זה כי בהרבה תורות שמתייחסות לנפש האדם נותנים הרבה מקום לעשיה פיזית כדי לצאת ממצבי משבר. 

אם אנחנו שקועים בלופ מחשבתי או רגשי, עוד מאותו הדבר לא יקדם אותנו הלאה.

אבל אם נשקיע אנרגיה בטיפוח הגינה, או באימון בספורט מסוים, נגיע לתוצאות מיטיבות, ובדרך כלל גם נשפיע לטובה על היכולת שלנו להגיע לפתרון מיטיב בתחומים האחרים. 

מה שחשוב לזכור בנוגע למעברים הוא שהם חלק בלתי נפרד מהחיים, וחשוב מזה, הם חלק משמעותי וחשוב שבלעדיו אנחנו נישאר תקועים ואפילו מדוכאים

בסדרה הראשית המעברים נראים קצת מופשטים ותיאורטיים, אבל בסדרות המשניות שמחברות אותנו באופן יותר ישיר לכל תחומי החיים, אפשר לראות מאד בקלות שהישארות בתוך מצב של 8, נועלת אותנו בלופים מחשבתיים ורגשיים שאין דרך לצאת מהם אלא על ידי שבירה של הלופ או הדפוס שמזין אותו, והתמורה ליציאה מהלופ הזה והעמידה במשבר שהוא מביא איתו היא תחושת סיפוק והצלחה,  וגם הרבה פעמים מנוחה, בסופו של דבר, שמיוצגת על ידי קלפי 10. 

בסדרה הראשית, המעבר דרך השלבים הללו, לא רק מאפשר לנו סיפוק והצלחה בתחום מסוים, הוא מאפשר לנו לפתח כוחות נפש ויכולות רגשיות ואישיות, שימשיכו איתנו הלאה, לתוך אפשרויות צמיחה והתפתחות אישית עמוקה ונשמתית. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *